Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/25 °C
 
 
    Av.Turgay Karaca'nın En Mutlu Günü  
 
    Muratpaşa'da Dünya Çocuk Hakları Parkı tamamlandı  
 
    GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Kıbrıs’ın Sahibi Biziz  
Hala Sultan İlahiyat Koleji'nin Temeli Atıldı
Hala Sultan İlahiyat Koleji nin Temeli Atıldı
 
Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Kıbrıs İlim Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı’nın (KİSAV) işbirliğinde inşa edilecek olan “Hala Sultan İlahiyat Koleji”nin temeli atıldı.
 
20 Temmuz 2012 Cuma - 19:28

Haspolat çemberi yanında bulunan arazide düzenlenen törende, kolejin temelini Başbakan İrsen Küçük ile Türkiye’nin Kıbrıs İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay birlikte attı.
Atalay’ın, inşaatın yapımını üstlenen Tüfekçi Grup sahibinden aldığı söze göre, kolej, ikinci eğitim dönemi başlamadan önce 31 Ocak’ta tamamlanacak ve bakanlığa teslim edilecek.
İlahiyat Kolejinin temel atma törenine, Başbakan İrsen Küçük ile Beşir Atalay’ın yanı sıra Türkiye Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Dürüst, bakanlar, Türkiye’den gelen temsilciler ve üst düzey yetkililer, devlet üst düzey yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan temel atma töreni, konuşmalar, dua okunması ve temelin atılmasıyla tamamlandı.
Eğitime bu yıl başlayacak olan İlahiyat Koleji, sınavla kabul ettiği öğrencilere, kolej binası tamamlanana kadar Lefkoşa’daki TED Kolejinde eğitim verecek.
KAYNARCA
KİSAV Başkanı Hikmet Kaynarca törende yaptığı açılış konuşmasında, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı ile Ramazan ayının başlangıcı olan bu mübarek ve kutsal günde KKTC’ye modern bir eğitim kompleksinin temelini atmaktan gurur duyduklarını söyledi.
Kaynarca, İlahiyat Kolejinin KKTC’nin en büyük eğitim kompleksi olacağını, bugün temeli atılan kolej binasının sadece ilk adım olduğunu, daha sonra kademe kademe spor alanları, kütüphane, sağlık ocağı ve yurt gibi binaların yapılacağını kaydetti.
KİSAV’ın eğitim, kültür ve sosyal yardımlaşma faaliyetleri yürüttüğünü, ahlaklı bireyler yetiştirip topluma hizmet etmek için çalıştığını anlatan Kaynarca, vakfın, kimsenin güdümünde olmadığını, tüm faaliyetlerini hayırseverler aracılığıyla yaptığını vurguladı.
Kaynarca, Vakıflar İdaresinden kiralanan arazide KKTC’ye böyle bir yatırımı kazandıracakları için gururlu olduklarını kaydetti.
KAYMAKAMZADE
Vakıflar İdaresi Genel Müdürü Mustafa Kemal Kaymakamzade de, Vakıfların bugün gurur günlerinden birini daha yaşadığını ifade ederek, Vakıflar İdaresi olarak eğitime katkı yapmaktan onur duyduklarını kaydetti.
Kaymakamzade, Vakıflar İdaresinin dini, eğitim, turizm, kültür alanlarında ve esnaf ile dar gelirli vatandaşlara katkı yaptığını, bu yardımlara da devam edeceklerini belirterek, kolejin de hayırsever insanların katkılarıyla ülkeye kazandırılacağını söyledi.
Vakıflar İdaresine konuyla ilgili yapılan eleştirilerin “haksız” olduğunu ifade eden Kaymakamzade, kendilerinin doğruyu yaptığını, geçmiş idare tarafından Dome Otel’in bedelsiz verildiğine, ancak bunun eleştirilmediğine dikkat çekti ve kolejin ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.
DÜRÜST
Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst de, bugün KKTC için çok anlamlı ve hayırlı bir gün olduğunu ifade ederek, bugün KKTC için önemli bir adımın atıldığını kaydetti.
Dürüst, bu adım atılana kadar çok eleştiriler aldıklarını, ancak hükümet olarak KKTC’nin geleceği için doğru gördükleri adımları attıklarını ifade ederek, Kıbrıs Türk halkının bugünlere gelenek, görenek, kültür ve dinine sahip çıkarak geldiğini söyledi.
Bu yüzden bu tip çalışmaları sürdüreceklerini ifade eden Dürüst, bir süre önce, din alanındaki eksikliklerden dolayı ailelerin çocuklarını Türkiye’ye yollayarak bu eksikliğini aştığını, ancak din alanında attıkları adımlarla bu eksiklikleri giderdiklerini ifade etti.
Dürüst, doğru adımlar attıklarına inandığını söyleyerek, hükümetin din alanında yaptığı çalışmaları anlattı ve bu adımlardan dolayı eleştiriler aldıklarını anımsattı.
Bugün de büyük bir projenin ilk adımını attıklarını ifade eden Dürüst, ülkede eksik olan bu büyük projeyi hayata geçirmekten gurur duyduklarını belirterek, attıkları bu adımın arkasında olduklarını vurguladı.
Kemal Dürüst, kolejde sadece din eğitimi verilmeyeceğini, normal kolejler gibi eğitim verileceğini, sadece belli saatlerde kuran ve Arapça dersleri verileceğini anlatarak, kolejin hayata geçirilmesinde emeği olan ve katkı koyan herkese teşekkür etti.
ATALAY
Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, İlahiyat Kolejinin temelinin çok özel ve güzel bir günde atıldığını, bugün hem Cuma, hem 20 Temmuz, hem de Ramazan ayının ilk günü olduğunu anımsattı ve ülkeye hayırlı olmasını temenni etti.
Atalay, bugünün, Kıbrıs Türk halkının her açıdan özgürlüğüne kavuştuğu gün olduğunu ifade ederek, bu özgürlüklerin içinde din özgürlüğünün de bulunduğuna dikkat çekti.
KKTC’de bu güzel günde birçok güzel ve önemli adımın atıldığını, en önemli ve büyük proje olan su projesinin devam ettiğini, duble yolların açılışını yaptıklarını, temeller attıklarını anlatan Atalay, ülke olabilmek için tüm bunlara ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.
Atalay, ülkelerin kolay yaratılmadığını, altyapılar, insanlara yapılan yatırımlar ve kültür, örf adet, dinin yaşatılmasıyla büyük ülke olunabileceğini ifade ederek, bu coğrafyanın hep bu tip eserlerle dolu olduğuna dikkat çekti.
Adanın her yerinde türbeler, tarihi eserler, ilahiyat kolejine adının verildiği Hala Sultan Camisi, Hz. Ömer dergahı gibi nice eserlerin bulunduğunu, kendilerinin de bugün kolej temeli attıklarını ifade eden Atalay, geçen yıl Türkiye Başbakanı Recep Tayip Erdoğan ile KKTC’ye geldiklerinde bu konuları konuştuklarını, ardından YDÜ’de İlahiyat Fakültesi açıldığını, Eğitim Bakanlığının İlahiyat Bölümü açtığını, şimdi de İlahiyat Kolejinin temelinin atıldığını kaydetti.
Kolejin yeni eğitim sezonuna yetişemeyeceğinin ortada olduğunu, ancak ikinci sömestre hazır olması için müteahhitle pazarlık yapacağını söyleyen Atalay, koleje öğrenci alındığını, ancak binanın eğitim dönemine yetişemeyeceğinden eğitimin ilk sömestrinin TED Kolejinde verileceğini anlattı.
“DEĞERLERİMİZİ VE KİMLİĞİMİZİ KORUMALIYIZ”
Atalay, değerlerine sahip çıkmayan ve kimliğini korumayan toplumların geleceklerinde sorun yaşadıklarını ifade ederek, kendilerinin değerlerine ve kimliklerine sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.
Dini eğitimlerin devlet tarafından verileceğine, koleje girmenin zorunlu olmadığına, zaten koleje girişlerin sınavla olacağına işaret eden Atalay, “Dileyen gelecek” dedi.
Beşir Atalay, bu eserin ortaya çıkmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek, “Bugün açılan yol gibi çok mübarek bir temeli atıyoruz. Bahtiyar oldum... İnşallah açılışını da yapacağız, KKTC’nin geleceği için çok önemli bir adım, çok iyi nesiller yetişmesini temenni ederim” şeklinde konuştu.
KÜÇÜK: “ÜLKEYE GÜZİDE BİR KURUM KAZANDIRDIK”
Başbakan İrsen Küçük de, bugün geleceğin teminatı çocukların, yeni bir bilim ve irfan yuvasına kavuşmasının, ülkeye güzide bir eğitim kurumu daha kazandırmanın sevinci ve gururu içerisinde olduklarını vurguladı.
Küçük, bugün hızla değişip, gelişen dünyada bir ülkenin zenginliğinin, sahip olduğu eğitimli insan gücü ile ölçüldüğüne işaret ederek, “Bu nedenle hükümet olarak ‘Eğitime yapılan yatırım, geleceğe yapılan yatırımdır’ anlayışıyla, eğitimin en önemli mesele olarak ele alınması gerektiği düşüncesindeyiz” dedi.
Her yaz döneminde çocukların uçaklara doldurularak, bilmedikleri yerlerde bilmedikleri kişiler tarafından din eğitimi almalarının kabul edilemez olduğunu söyleyen Küçük, bu nedenle halktan gelen isteklere karşılık vermek adına çağdaş normlarla tamamen bir kolej anlayışı içerisinde Mesleki Teknik Öğretim Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı olarak Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin kurulmasına karar verdiklerini kaydetti.
Küçük, eğitimin, insanı diğer varlıklardan üstün kılan, yeteneklerini ortaya çıkaran, gelişimini sağlayan, kültürel değerleri koruyup geliştirerek gelecek kuşaklara aktaran vazgeçilmez bir süreç olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:
“HEDEFİMİZ; ÜLKEMİZİ EĞİTİM ADASI HALİNE GETİRMEKTİR”
“Hükümet olarak bizlerin en öncelikli hedefi ülkemizi bir eğitim adası haline getirmektir. Bugün bu amaçla hızla ilerleyen adamızda İlahiyat Koleji toplumsal bir gereklilik olarak ortaya çıkmıştır.
Hedefimiz ülkemiz öğrencilerinin tüm eğitim ve öğretim ihtiyaçlarını kendi ülkelerinde karşılayabilmeleridir.”
Başbakan Küçük, KKTC’nin her alanda olduğu gibi eğitim alanında da hızla ilerlediğini ve geliştiğini ifade ederek, bugün temel atma törenini gerçekleştirdikleri bu eğitim yuvasının da bu süreçte çok önemli bir rol oynayacağına inanç belirtti.
Hala Sultan İlahiyat Koleji’nin ülkede eğitim veren diğer kolejlerden herhangi bir farkı olmadığını, öğrenci alım işlemlerini de aynı şekilde yürüttüğünü anlatan Küçük, kolejin, ülkenin gelişmekte olan eğitim düzeyine yapacağı katkıların göz ardı edilemeyeceğini söyledi.
Eğitim kurumlarının yanında böyle bir kurumu hizmete sunmanın mutluluğu içerisinde olduklarını da söyleyen Küçük, temel atma töreninin 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramına denk gelmiş olmasından da ayrı bir mutluluk yaşadıklarını ifade etti ve kendilerine bu vatanı emanet eden tüm şehit ve gazileri saygıyla andı.
Küçük, Kıbrıs İlim, Ahlak ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ve hayırsever vatandaşlar ile tüm bu süreç boyunca yardım ve desteklerini esirgemeyen herkese sonsuz teşekkür ve saygılarını sunarak, projenin ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını temenni etti.
Başbakan Küçük, konuşmasının sonunda bugünün Küçük ailesi için ayrı bir önemi olduğunu da söyleyerek, İlahiyat Kolejinin yapılacağı alanın aslında Küçük ailesine ait olduğunu, ancak araziyi Kıbrıs Türk halkının, gençliğinin ve geleceğinin hizmetine verdiklerini ifade etti ve “helal olsun” dedi.
Konuşmaların ardından dua okundu ve kolejin temeli atıldı.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kuzey Kıbrıs Kızılayı’ndan 9 Merkezde İftar Çadırı
 
Azeri-Ermeni Cephe Hattında Çatışma: 1 Ölü
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Kuzey Kıbrıs Kızılayı’ndan 9 Merkezde İftar Çadırı
Kuzey Kıbrıs Türk Kızılay’ı 9 merkezde iftar çadırı kurdu.
Eroğlu'ndan BM'ye Çağrı
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, BM'ye 'Müzakerelerin niçin, nerede tıkandığını ...
Kıbrıs Barış Harekatı'nın 38. Yıl Dönümü Dolayısıyla Anıtkabir'e Ziyaret
KKTC'nin Ankara Büyükelçisi Mustafa Lakadamyalı ve beraberindeki heyet, ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Atalay ve İsen’i Kabul Etti
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının çok sıkıntılar yaşadığını, ...
 
 
İskele Sahil Lions Kulübü’nden Temizlik Etkinliği
İskele Sahil Lions Kulübü, “Bu Sahiller Bizimdir” sloganıyla Kumyalı Plajında ...
Yavuz Çıkarma Plajı'nda Tören
20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı kutlamaları kapsamında Girne'de ilk ...
KKTC'de Şafak Nöbeti Coşkusu
20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı’nın 38’inci yıldönümü, Yavuz Çıkarma Plajı’nda ...
Taşeronlar Birliği, TDP ve UBP'yi Ziyaret Etti
Taşeronlar Birliği’nden bir heyet,”toplumsal seferberlik başlatmak” amacıyla ...
 
 
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Albayrak'tan Çok Sert Açıklamalar
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili ve Kültür Komitesi Başkanı Dr. Arif Albayrak, ...
CTP-BG'den , LTB Kültür Sanat Kurumu Tepkisi
Cumhuriyetçi Türk Partisi-Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Başkanı Özkan ...
Solo Türk Ekibi’nden Özgürgün’e Ziyaret
Türk Hava Kuvvetleri’nin Türk Milleti’ne 100. yıl armağanı olarak 2011 ...
Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği'nden Girişim
Kıbrıs Türk İnşaat Taşeronları Birliği, "Bu Memleket Bizim Platformu"nun ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

GAÜ'de Türkan Şoray ile Ediz Hun Söyleşisi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Kıbrıs’ın Sahibi Biziz
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya