Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/28 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
“Topraktan İlham Aldım Çiftlikten Caza Geçtim”
“Topraktan İlham Aldım Çiftlikten Caza Geçtim”
 
40 yılda 100'den çok beste yapan, 65 albüm çıkaran müzik ustası Okay Temiz, çocukluk yıllarını geçirdiği bin dönümlük çiftliği unutamıyor.
 
17 Temmuz 2010 Cumartesi - 18:11

40 yılda 100'den çok beste yapan, 65 albüm çıkaran müzik ustası Okay Temiz, çocukluk yıllarını geçirdiği bin dönümlük çiftliği unutamıyor. Satıldığı için çok pişman olan Temiz, bugün hâlâ arazileriyle ilgili hayal kuruyor: "Kızıyorum cendime. Orası yine çok değerli. Büyük bir golf oteli yapılırdı"
 
Türk folkunu Batı cazıyla birleştiren ünlü bir müzisyen. Dünyaca ünlü bir ritim ustası. Aynı zamanda Devlet Sanatçısı... Okay Temiz'in müzik kariyeri, başarısını yansıtan anlamlı unvanlar ve imza attığı sayısız ilkle dolu. Devlet Konservatuvarı'nda bir yıl okuduktan sonra caz çalarken yakalandığı için atılan ama 40 yıla 65 albüm ve 100'den çok beste sığdıran usta bir sanatçı olan Temiz, "Ben topraktan aldığım enerjiyle 'ben' oldum" diyor. Çocukluğunu Çatalca'daki Menekşe Çiftliği'nde geçiren Temiz'in de İstanbul'un eski sahiplerinden olduğunu öğrendiğimde kapısını çaldım. 12 yıl önce kurduğu Kuledibi'ndeki Ritim Atölyesi'nde buluştuk; bin dönümlük araziyi nasıl çekip çevirdiğini dinledim. Temiz, "Orada, çocukken büyük adam oldum" dediği çiftliğinin hikâyesini şöyle anlatıyor:
 
TRAKTÖRE KONSANTRE OLUP OKULU UZATTI
"1939'da İstanbul Haseki'de doğdum. Annem Naciye Hanım, paşa kızı. Babam Şevket Bey de asker. Ama bir gün geliyor ve askerliği bırakıyor babam. Yanlış hatırlamıyorsam 1946'da Çatalca'da bin dönümlük bu çiftliği alıyor Bir yanında Hamidiye Köyü, bir yanında da Mimarsinan var. Adı da Menekşe Çiftliği. İlkokul 3'üncü sınıfa kadar Bahşayış Köyü'nde okudum. Daha doğrusu, okul da yoktu, sıra da... Camide, yerlerde ders yapıyorduk. Çiftliğe geçtikten sonra Çatalca'da okula gitmeye başladık. İlk ortaokulu burada bitirdim. Ama ortaokulda takıldım 2 sene.
3 yıllık okul 5 senede bitti. Devamsızlık ve dikkatsizlikten... Çünkü ben hep traktör üzerinde, tarla sürerek, amele taşıyarak, tarladaki parazitleri ayıklayan köylü kızlarını taşıyarak geçirdim vaktimi. Bütün konsantrem traktör kullanmaktı. Hayatım tarım ve hayvancılıkla geçti o dönemde."
 
'DÖRT DÖRTLÜK İŞ KURDUK AMA BÜYÜK AİLE LAZIMDI'
O dönemin şartlarında titizlikle çiftliğe çok modern bir sulama tesisi kurduklarını söyleyen Temiz, "En verimli mahsul olan pancarların sulanması için özel pompalar bile getirttik" diyor. Pancar dışında ayçiçeği, mısır, kavun, buğday, yulaf ve arpa da ektiklerini anlatan Temiz'e göre dört dörtlük bir çiftlik yapmışlar. Fakat burayı gerektiği gibi işletebilmek, çiftçilik yapabilmek için büyük aile olmak gerekiyormuş o zamanlar.
 
Temiz, sonunda çiftliğin satılmasına karar verildiğini belirtiyor ve durumu özetliyor: "O kadar çok kavunumuz oluyordu ki, satamıyorduk! Artık kırıp ineklere veriyorduk. Ama böyle çiftçilik yapabilmek için büyük aile olmak lazım o zamanlar. Bizde bir tek ben vardım. Kardeşim küçüktü henüz. Biraz siyasi meseleler de girdi işin içine. Annem çok yoruldu bir de.
'Satalım Şevket, yeter' dedi. Satıp Ankara'ya gittik. Orada 2 daire aldı babam. 14 bin liraya almıştı çiftliği. 1957'de 80 bin liraya sattık. Şimdiki akıl olsa sattırmazdım tabii. Hata ettik. Orası yine çiftlik olarak bence çok değerli. Onun da ötesinde golf sahası olabilir. Büyük bir otel yapılabilir. Arazisi uygun. Diğer tarafından da su geçiyor. Yani çimler için de elverişli. Çok güzel bir golf yatırımı olurdu. Ben çok pişmanım. Kızıyorum kendime. Oğlumun bugünkü yaşındaydım o zaman. " Biz sattıktan sonra orayı bir Yahudi girişimci aldı. Arazinin üzerine bir domuz çiftliği kuruldu. Birkaç yıl içinde de kapattı. Salça fabrikası kuruldu ardından ama o da kapandı. Bugün arazi boş. Birkaç ev var üzerinde."
 
TOPRAKTAN İLHAM ALDIM ÇİFTÇİLİKTEN CAZA GEÇTİM
Konservatuvar macerasından sonra istanbul'a dönen Okay Temiz, ilgi duyduğu müzik türüne yönelmiş. Temiz, "Kartpostallardan ilham alıp imkânsızlıklar içinde, büyük istekle çalıştım" diyor. Sonra, Ankara'dan iş teklifleri gelmiş. En önemli kulüp ve restoranlarda dans müziği çalmış. Bir-iki yıl içinde çok iyi davulcu olmuş. 1967'de caz öğrenmek için Danimarka'ya gitmiş. 3 ay sonra isveç'e geçip yıllarca burada yaşamış ve Avrupa çapında bir sanatçı olmuş. Temiz, yeteneğini doğal yaşamdan gelen enerjiye bağlıyor ve şöyle diyor: "İsveç'te orman içinde bir ev buldum. Geçmişteki hayatıma çok uyumluydu. Bu, beni çok bağladı oraya. En güzel bestelerimi yaptım. Çatalca'da aldığım toprak ve çimen kokusu, çocukluğumu doya doya yaşamam... Topraktan aldığım enerjiyle 'ben' oldum. Gerçi çocukken büyük adam oldum, ciddi işlere girdim Ama toprak bana ilham verdi. Çiftçilikten caza geçtim."
 
'Caz müzik çaldım okuldan kovuldum'
"Ben çiftliğin satıldığı sene Ankara Devlet Konservatuvarı'na girdim. Annem de musiki mezunu Müzik genlerim annemden geliyor. Babamdan da mekanik geni almışım. Konservatuvarda 1 yıl okudum, caz çalarken yakalanıp atıldım. Çünkü klasik müzikten başkasını dinlemen yasak. Ama şimdi senfoni dahil bir sürü orkestra benim cazımsı, Afrikamsı parçalarımı çalıyor. 2 nota çaldım diye kovulmuştum. Yasaklar Türkiye'de çok sıkıydı."Habertürk

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
MHP'li Tunca Toskay:
 
Kampanyalı konut alırken aldanmayın!
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Bedavaya Konut Kiralamak Başınıza İş Açabilir
Aman dikkat; mülkiyeti size ait olan, yakın akrabalarınıza, örneğin amca ...
Emlak fiyatları en çok Antalya'da arttı
Haziran ayında konut satış fiyatlarının en çok arttığı il Antalya, en ...
ODÜ 4 Bin Hissedarını Arıyor
Ordu-Ulubey karayolunun 3. kilometresinde bulunan ve faaliyete geçtiği ...
"Kaçak yapı dönemi bitiyor"
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, İmar Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya