Ette yaşanan yüksek fiyatların dengelenmesi için ithal ete verilen iznin ardından bu kez de 300 bin adetten fazlası koyun, 100 binden fazlası kasaplık, 20 binden fazlası besilik olmak üzere kontrol belgesi düzenlendi. Koyunlar Avustralya’dan, büyük başlar ise Bulgaristan’dan gelecek.
Trakya Bölgesi’ne dağıtılacak kurbanlık koyunlar için 303 bin 500 adetlik kontrol belgesi düzenlendiğini dile getiren ETBİR Sözcüsü Ahmet Yücesan Avustralya’dan gelecek olan koyunların Türkiye’de bulunan Kıvırcık cinsi koyuna eşdeğer olan Romanov ırkı olduğunu söyledi. Geçen yıl Türkiye’de 1 milyon 750 bin kurbanlık koyun kesildiğini ifade eden Yücesan şu bilgileri verdi:
35 - 50 kilo arasında değişiyor
“Kurbanlıkların yüzde 40’ı başta İstanbul olmak üzere Trakya bölgesinde kesiliyor. Bu nedenle gelen ırk Trakya’yı rahatlatacak. 35-50 kilo arasında değişen Romanov ırkı bizim Kıvırcık olarak tabir ettiğimiz ırka denk geliyor. Bu ırkın hem Avustralya’da bulunması hem de fiyatların bizdekine oranla 5’te 1 ucuz olması etken teşkil ediyor. Hatırlanacağı gibi geçen yıl kurbanlık koyunların kilosu 12-13 TL’ye kadar çımıştı. Bu yıl ithal koyunla bu rakamın 8’e kadar gerileyeceğini söyleyebiliriz.”
Türkiye nüfusunun yüzde 15’inin Trakya’da yaşadığını ancak hayvan miktarının sadece yüzde 5’inin bölgede olduğunu dile getiren Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da şunları söyledi:
“Şap hastalığı riski nedeniyle Anadolu’dan geçişler çok sıkı yapılıyor. Trakya bölgesini rahatlatmak için önem taşıyor. Zaten ithal edilecek hayvanlarda halkın tanıdığı bir ırk. Öte yandan bizim bir korkumuz da üreticilerin ellerindeki damızlık hayvanları kesmeleriydi. Bu kararla birlikte bu risk de ortadan kalkmış oldu.”