KTAMS yetkilileri bugün bir basın toplantısı düzenleyerek tek mesaiyle ilgili görüşlerini duyurdu. Toplantıda sırasıyla KTAMS Başkanı Ahmet Kaptan ve KTAMS Genel Sekreteri İbrahim Gencal birer konuşma yaptı. Ahmet Kaptan konuşmasında Ulusal Birlik Partisi hükümetine eleştiriler de yöneltti ve “sırtını TC’ye dayayarak parayı kimden alırsam emri de ondan alırım” mantığıyla hareket ettiğini ileri sürdü. UBP’nin hiçbir zaman çalışanların haklarını korumadığını hatta her yaptığı icraatla “hak yiyiciliğini perçinlediğini” iddia eden Kaptan, UBP’nin, eşel mobili 6 aya çıkardığını, kamu ücretlerini kısıtladığını, benzini bir düşürüp bir zamlayarak “insanları kandırdığını”, asgari ücreti bir türlü belirleyemediğini savundu. KTAMS’ın yıllardır tek mesai için mücadele ettiğini kaydeden Kaptan, kendilerinin tek mesaiye geçerken, “sözde değil, söylediklerinin altını doldurarak yürürlüğe girmesini” istediklerini belirtti. Kaptan, Başbakan’a, komiteye, Çalışma Bakanı’na, ilgili tüm kurumlara yaptıkları ziyaretlerde hükümetin önerilerini niye istemediklerini ve kendi önerileri anlattıklarını söyledi.
GENCAL
Genel Sekreter İbrahim Gencal ise, KTAMS’ın çağdaş yaşam ve çalışma ortamının oluşmasında yıllardır mücadele verdiğini belirterek, kamuda tek mesai uygulamasının da yıllardır mücadelesini verdiklerini belirtti. Gencal, tek mesai uygulamasını iki önemli nedenden ötürü talep ettiklerini söyleyerek bu nedenleri şöyle açıkladı: “Birincisi ve de en önemlisi yoğun ve uzun iş saatlerinden ötürü ailelerin kendilerine, çocuklarına zaman ayıramaması. Sağlıklı toplumun oluşmasının en temel noktası sağlıklı birey ve iletişimi gelişmiş ailelerin yaratılmasıdır. İkincisi ise ülke ekonomisine tek mesainin getireceği artı değerlerden dolayıdır. Çalışanın evinden işine günde iki kez gelip gitmesi ile bir kez gelip gitmesi arasında önce aile bütçesine, sonra ülke ekonomisine yapacağı katkı tartışılmaz bir gerçektir.”
Gencal, beklentilerinin “UBP Hükümetinin işbaşına geldiği Nisan 2009’dan sonra ve katı bir şekilde uyguladığı ‘Ben yaptım oldu’ mantığından uzaklaşıp, haftalık 39 saatlik tek mesai uygulamasına neden karşı olduklarını anlatan karşı önerilerini dikkate alması ve bir ilke imza atarak ülkede çalışma barışını sağlaması” olduğunu belirtti.
“57.15 SAAT FAZLA ÇALIŞMA, AYLIK YÜZDE 2.89 MAAŞ KAYBI”
Gencal, hükümetin tek mesai önerisine karşı çıkma sebeplerini anlattı. Gencal, haftalık çalışma saatinin 39 saat oluşunun yıllık 57.15 saat daha fazla çalışmak anlamına geldiğini ve bunun sonucunda her çalışanın ortalama olarak aylık yüzde 2.89 maaş kaybına uğrayacağını belirtti.
Çalışma saatinin hafta arası 08.00-15.30 olmasıyla çalışanların uzun bir süre yemek yemeden çalışmak zorunda kalacaklarını kaydeden Gencal, bu durumun insan sağlığı açısından kabul edilebilir bir durum olmadığını söyledi.
YASAYA AYKIRI VE HUZURSUZ ÇALIŞMA ORTAMI
Gencal, hükümetin aralıksız 7.5 saat çalışma önerisinin İş Yasası’na da aykırılık teşkil ettiğini belirtti. Hükümetin ortaya koyduğu çalışma saatleriyle dairelerde çalışan ebeveynlerin, çocuklarını okullarından alamayacağını ifade eden Gencal, “Yaşanacak bu olumsuz durum karşısında çalışanlar, talep edecekleri izinlerden dolayı hem amiriyle hem de vatandaşla karşı karşıya gelecek ve huzursuz bir çalışma ortamı oluşacaktır” dedi.
KTAMS’IN ÖNERİSİ
Gencal, KTAMS’ın; çalışma saatlerinin 15 Haziran-15 Eylül arası 4 gün 07.30-14.30, bir gün 07.30-13.00, 14.00- 18.00; 15 Eylül-15 Haziran arası ise, 4 gün 08.00-15.00, bir gün 08.00-14.00, 14.30-18.00 olmak üzere haftalık 37.5 saat olacak şekilde yaz-kış düzenlenmesini istediğini anlattı.
Gencal, hem ekonomik alanda, hem de çözüm sürecinin zor günlerinin yaşandığı bu dönemde diyaloga, herkesin birbirinin doğru gerekçelerini anlamaya daha çok ihtiyaç olduğunu belirterek, “Beklentimiz önerilerimizin anlaşılması ve kabul görmesidir” dedi.