Mart 2011'de yaşanan deprem ve tsunami felaketi sırasında başbakanlık yapan Naoto Kan, Yoshida'nın ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirerek, "Kararlılığı ve liderliği önünde eğiliyorum" ifadesini kullandı.
Yoşida, nükleer santralin aşırı ısınıp radyasyon sızdırması ve ardından patlamasını engellemek için çalışan mühendislerin başı olarak santralde görev yapıyordu.
"RADYASYONDAN DEĞİL"
Nükleer santrali işleten TEPCO, Yoşida'nın hastalığının, Fukuşima'dan sızan radyasyonla ilişkisi olmadığını iddia etti. Felaket sırasında hayatını riske attığı için “nükleer kamikaze” olarak adlandırılan Yoşida, kansere yakalanmasının ardından Aralık 2011'de görevinden ayrılmıştı.
TEPCO CEO'su Naomi Hirose, afet sırasında Yoshida'nın çalışanları bir araya getirip çalışmaları için cesaretlendirdiğine dikkat çekerek, "Krizi kontrol altına almak için hayatını riske attı" diye konuştu.
VERDİĞİ KARARIN DOĞRULUĞU SONRADAN ANLAŞILDI
Yoshida, Fukuşima'daki kriz sırasında kendi başına kararlar verip gelen emirleri uygulamadığı için TEPCO ile sorunlar yaşamıştı.
Yoshida, tsunami sonrası santralin soğutma sisteminin devre dışı kalması nedeniyle reaktöre deniz suyu pompalamaya başlamıştı. Ancak böyle bir adımın nükleer bir reaksiyonu tetikleyebileceği endişesiyle Yoshida eleştirilmiş ancak daha sonra durumun daha da kötüleşmesini engellediği için takdir edilmişti.