Obama IŞİD İle Mücadelede Türkiye'ye Çağrıda Bulundu
|
 |
|
|
ABD Başkanı Obama, IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin daha fazla müdahil olup kendilerine yardım etmesi gerektiğini söyledi. |
 |
|
 |
8 Eylül 2014 Pazartesi - 09:28 |
  
|
|
 |
|
|
|
 |
Amerikan NBC televizyonuna röportaj veren ABD Başkanı Barack Obama, IŞİD örgütüyle mücadelede bir sonraki aşamanın "bazı atak stratejilerine başlamak" olduğunu söyledi. Obama, salı günü Kongre liderleriyle bir araya geleceğini, çarşamba günü de IŞİD ile mücadele stratejisini açıklayacağını ifade etti.
Obama'ya göre, bu strateji bölgeye ABD askerinin gönderilmesini içermiyor ve bu yöndeki fikirler "büyük bir hata".
"Bu, Irak savaşına eşdeğer bir durum değil. Bu, son 6-7 yıldır düzenli olarak yürüttüğümüz terörle mücadele kampanyasına benzer bir yaklaşım olacak. Amerika'nın liderliği sayesinde, bu konuda geniş tabanlı uluslararası ve bölgesel koalisyon kuracağımıza inanıyorum. Bölgeye 100 bin Amerikan askeri göndermek gibi bir arayışımız yok. Sahadaki Irak ve Kürt askerlerini desteklemek için hava saldırıları düzenleyen uluslararası bir girişimin parçası olacağız. Iraklıların bir plan oluşturmasına yardım edeceğiz ki IŞİD'in ele geçirdiği yerleri tekrar kazanmaya başlasınlar."
IŞİD ile mücadele stratejisinin askeri yönünün yanı sıra ekonomik ve siyasi unsurları da içereceğini anlatan Obama, gelecek aylarda IŞİD'ın ilerlemesinin sadece durdurulmayacağını, aynı zamanda sistematik biçimde kapasitesinin düşürüleceğini ve sonunda da tamamen mağlup edileceğini savundu.
Obama, Kongre'nin planını onaylayıp onaylamayacağı sorusu üzerine, IŞİD'e karşı Kongre'den gereken yetkiyi alacağına inandığını söyledi.
Türkiye ve Sünni Arap ülkelere çağrı
Irak'ta, sorunlarını görmezden gelen Bağdat yönetimine uzaklaşmış Sünni grupların tekrar kazanılması için bölgesel partnerlerle çalışmak gerektiğine dikkat çeken Obama, "Suriye'de ılımlı muhaliflere de daha çok kaynak sağlamalıyız. Çünkü, bu Sünni bölgede Sünnilerle çalışmadığımız müddetçe, bu problemler olmaya devam edecektir. Dolayısıyla hem Irak hem Suriye'deki stratejimizde amaç IŞİD üyelerini ve varlıklarını ele geçirmek" dedi.
Obama, bu noktada Türkiye, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün gibi Sünni Arap ülkelerin "adım atmalarına" ihtiyaç olduğunu belirterek, "Onların da daha fazla müdahil olması lazım. Bu onların bölgesi. (IŞİD) onlara bizden daha çok doğrudan tehdit oluşturuyor" diye konuştu.
"İlk kez problem İran değil"
Bölgedeki Sünni ülkelerin probleminin belki de ilk kez şu anda İran olmadığını ve bunun basit bir Sünni-Şii meselesini içermediğini vurgulayan Obama, "Bugün bu ülkelerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehdit IŞİD tarafından temsil edilen Sünni aşırılık" dedi.
Bu nedenle bölgedeki Sünni ülkelerin bu konuda daha aktif ve daha katılımcı olmaya başladığını, kimi ülkelerin askeri, kimilerinin siyasi alanda adımlar attığını hatırlatan Obama'ya göre, bu ülkelerin oynayacakları rol büyük.
Başkan Obama, IŞİD'in sosyal medyayı da aktif kullandığına işaret etti. "Buradaki soru, ılımlı Sünni ülkelerin ve liderlerin ne zaman 'IŞİD'in temsil ettiği şeylerin İslam olmadığını' söylemek için sistematik biçimde çalışacağı" dedi.
"Hata" dedi
Amerikalı gazeteci James Foley'nin IŞİD tarafından kafası kesilerek öldürülmesinin ardından basın açıklaması yapan Obama'nın açıklamadan sonra golf oynaması ülkede tepkilere neden olmuştu.
Obama golf oynamasının bir hata olduğunu da kabul etti.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
FACEBOOK YORUM |
Yorumlarınızı
Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın... |
|
 |
|
|
 |
 |
 |
YORUMLAR |
Onay bekleyen yorum yok. |
|
 |
|

Küfür, hakaret içeren; dil, din,
ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük
harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
|
|
|
|
|
|
 |
|
|
Bu haber henüz yorumlanmamış...
|
|
|
 |
 |
|
 |
 |
DİĞER HABERLER |
|
 |
|
 |
|
|
GÜNÜN MANŞETLERİ |
MİT'ten Dikkat Çekici Rapor
Nagihan Karadere Survivor 2026 için güç topluyor
Antalya Valisi Şahinden Antalyaspor'a Destek Sözü
Çatalca'da 60 kg Kokain Operasyonunu Bakan Yerlikaya Açıkladı
Erhürman'dan TMT Türk Mücahitler Derneği’ni ziyaret
Rahatsızım Diyen Başkan Böcek 2.Kez Hastanede Kontrol'den Geçti
Dünya Rekortmeni Şahika Kaş'da Yine Coştu
Erdoğan : “Uluslararası toplum KKTC’yi tanımalı”
KKTC Başbakanı Üstel: Fidan’ın açıklamalarını Takdirle Değerlendi
Bartın Üniversitesi Rektörü Akkaya : Türk dilinin zenginliğini anlattı
|
|
|
 |
|
 |
|
 |
ÇOK OKUNANLAR |
 |
|
 |
|
 |
YAZARLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
FOTO GALERİ |
 |
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor
2017 Yazına Damga Vuracak... Simli Kızlar!
Instagram'ı Sallayan Güzel! Silvia Caruso...
Emıly Ratajkowskı Üstsüz Deniz Keyfi
Anouk Van Kleef Kimseye Aldırmadı!
Galada Şıklık Yarışı 2017
Gabrielle Caunesil Frikiği Umursamadı
Motobike İstanbul Fuarı başladı
Kendall Jenner'ın Altın Dişleri Olay Oldu!
PLAYBOY MODELİ UFACIK MAYOLARIYLA DÜNYAYI DOLAŞIYOR!
|
|
 |
 |
 |
|
 |
ÇOK YORUMLANANLAR |
 |
|
 |
|
 |
|
 |
FACEBOOK'TA BYTURCO |
|
 |
TWITTER'DA BYTURCO |
|
 |
 |
 |
ANKET |
|
 |
|